Nagy a felháborodás: Kifizetődőbb a betegségeket kezelni, mint meggyógyítani?

Gyökeresen meg kellene változtatni az egészségügyi finanszírozást, mert nem éri meg majd gyógyszereket fejleszteni.

A Goldman Sachs  elemzője, Salveen Richter egy most kiszivárgott belső jelentésben arra figyelmeztette a cég ügyfeleit, hogy a génkutatás jóvoltából elérhetővé váló gyors, hatékony gyógymódok veszélyt jelentenek a gyógyszergyártók profitjára.

A génkutatás egyik legkecsegtetőbb ígérete, hogy hamarosan számos betegséget képesek lesznek gyógyítani bizonyos génszakaszok kicserélésével. Ám bármennyire üdvözítő is ez a társadalom szempontjából, zátonyra futhatnak a törekvések, ha nem változtatjuk meg gyökeresen az egészségügyi finanszírozást.

Richter a Gielad Sciences által piacra dobott Sofosbuvir nevű hepatitis C elleni gyógyszert hozta fel példaként. 2015-ben 12,5 milliárd dolláros bevételt hozott a cégnek elsősorban az Egyesült Államokban, mivel mindenki, aki a májbetegségben szenvedett, rohant kipróbálni az új szert. Csakhogy a gyógyszer annyira jól elmulasztotta a betegséget, hogy 12 héten belül a legtöbb páciens be is fejezte a szedését. Ráadásul a kigyógyult betegek nem is terjesztik tovább a vírust, így lecsökken a megbetegedések száma. Richter becslése szerint a gyógyszerből származó bevétel ebben az évben 4 milliárd dollár alatt lesz.

„Miközben ez nagyon jó hír a pácienseknek és a társadalomnak, kihívások elé állítja azokat a géngyógyszereket fejlesztő cégeket, amelyek folyamatos bevételeket szeretnének.”

A jelentés, amelyet a CNBC mutatott be, hatalmas felháborodást keltett. Az IFLScience cikkje azonban arra is emlékeztet, hogy egy gyógyszer kifejlesztése nagyon sok munkát és időt emészt fel, amíg megkapja a megfelelő hatósági engedélyeket, és árusíthatóvá válik.

Óvatos becslések szerint körülbelül egymilliárd dollárba kerül a kifejlesztő cégnek. Ezt pedig valakinek meg kell fizetnie, vagy az államnak, vagy a piacnak.

Épp ezért bizonyos betegségek esetén, ha túl gyorsan meggyógyítják, piaci alapon nem lesz gazdaságos lefolytatni a szükséges kutatásokat, laboratóriumi teszteket.

 

(szeretlekmagyarország.hu)