Utazás előtt gondoljon a kanyaróra !

A romániai kanyarójárvány során 2016. január 1. és 2017. április között
a megbetegedettek száma meghaladta a 4000 főt. 2017 elejétől Európa más országaiban is folyamatosan emelkedik a jelentett esetek száma: Olaszországban 1333, Csehországban 38, Lengyelországban 140, de Németország és Franciaország is küzd a járvány megfékezésével.

Bejelentett kanyaró esetek országonként
(eset/millió, 2016. április–2017. március)Bejelentett kanyaró esetek országonként (eset/millió, 2015. 05. 01–2016. 06. 30.)(ECDC. Surveillance report, Measles and rubella monitoring, January 2017, Disease surveillance data:
1 January–31 December 2016, http://ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/measles%20-rubella-monitoring-170424.pdf)

KINEK JAVASOLT AZ OLTÁS UTAZÁS ELŐTT?

A járványos területre utazók közül azoknak, akik turistaként vagy iskolai kirándulás kapcsán családoknál laknak, vagy akik külföldi munkájuk kapcsán gyermekekkel, betegekkel foglalkoznak.

Ha ismert a kanyaró veszélye:

 • 15 hónaposnál fiatalabb csecsemő utaztatása nem javasolt, vagy előre kell hozni
  az MMR oltását, amit legalább 1 hónappal az indulás előtt be kell adatni. 9–12 hónapos korban adott MMR oltást 15 hónapos korban ismételni kell.
  A 12–15 hónapos korra előrehozott MMR oltást már nem kell ismételni.
 • Az 1978 után születettek a hazai előírások szerint csaknem kivétel nélkül két oltásban részesültek, mert 1989-ben, amikor az újraoltást bevezették, ők már
  11 évesek voltak. Ezért esetükben nem szükséges újabb oltás.
 • Azok számára, akik 1968-78 között születtek különösen fontos a megelőzés, ha családtervezés előtt állnak, vagy 15 hónapnál fiatalabb, vagy immunhiányos él a környezetükben, mert csak egy oltást kaptak.
 • Azok számára, akik 1969 előtt születettek és nem emlékeznek arra, hogy átestek kanyarón.

A KANYARÓRÓL

Vírusos fertőzőbetegség, igen könnyen terjed egyik emberről a másikra cseppfertőzéssel. 9–10 napos lappangási idő után láz, köhögés, hurut és kötőhártya gyulladás a kezdeti tünetek. Pár nap múlva a fül mögött, majd az egész testen végigvonuló kiütések lépnek fel. A kiütések élénkvörösek, majd barnás színre változnak. Leggyakoribb szövődménye a középfül- és tüdőgyulladás, de agyvelőgyulladást is okozhat. A hurutos tünetek megjelenése előtt már fertőz a kiütések elhalványodásáig. Oki terápia nincs. Aki átesett a betegségen, életre szóló védettsége van.A kanyaró lehetséges szövődményei:

 • akut otitis média, maradandó süketséggel – 1/10 eset
 • víruspneumonia – 1/20 eset
 • myocarditis
 • encephalitis – 1-2/1000 eset
 • Subacut sclerotizáló panencephalitis
 • halálos kimenetel 1/1000 eset

A KANYARÓ ELLENI OLTÁS

Három komponensű oltóanyagok vannak jelenleg forgalomban, amelyek a rubeola és
a mumpsz betegség elleni gyengített vírusokat is tartalmazzák szubkután alkalmazásra. Gyermekek és felnőttek részére ugyanazon a kiszerelés adható. Az oltóanyag liofilizátumot, az oldószerrel történő oldást követően 1 órán belül be kell adni! Az oltás után a 8–28. nap között oltási betegség léphet fel azoknál, akik nem védettek valamelyik betegséggel szemben. Az oltás nem adható 9 hónapos kor alattiaknak, várandósoknak és immunhiányosaknak. Ha átesett a betegségen, életre szóló védettsége van. A magyarországi oltási rend szerint, aki 1968 után született már kapott kanyaró elleni oltást. 1989-ben vezették be a 11 évesek emlékeztető oltását, azaz, aki 1978-ban született, már két oltást kapott. Az első oltást követően az oltottak 93%-a,
a második után az oltottak 97%-a védett.

A fertőződés kockázatát egyéb módon is csökkenteni lehet: kerülendő a zsúfolt helyek látogatása .

KINEK NEM JAVASOLT AZ UTAZÁS?

• 1969 előtt született, kanyarón át nem esett immunhiányosok (daganatos betegség
miatt kezeltek, transzplantáltak, biológiai terápiát kapók),
• Várandósok
• 15 hónaposnál fiatalabbak, akiknek már nincs idő a védőoltásra
(1 hónap az utazás előtt).

HOL LEHET AZ OLTÁST KÉRNI?

A háziorvos vényre felírja, a gyógyszertárban kiváltható, majd a háziorvos beadja.
A hűtőlánc biztosítása fontos! Oltást adnak az utazókat ellátó oltóhelyek www.utazaselott.hu, az OEK Utazás-egészségügyi és Oltóközpontja (www.oek.hu Nemzetközi oltóközpont). Az utóbbi helyen H–K–Sz–Cs: 9–13 óra között van oltás. A tájékoztató teljes szövege megtalálható az Országos Epidemiológiai Központ honlapján az „Információk a kanyaróról, Utazási ajánlás” címmel. (http://www.oek.hu/oek.web?to=2550&nid=1301&pid=1&lang=hun)

Referenciák:

 1. ECDC. Communicable disease threats report. CDTR. Week 15, 9–15 April 2017
 2. Budai-Nyerges: Védőoltások (2001) Medicina Köynvkiadó
 3. Ludwig-Szalka: Infektológia (2009) Medicina könyvkiadó
 4. VACSATC. Országos Epidemiológiai Központ Lakossági tájékoztató a kanyaró, mumpsz és rubeola (MMR) elleni védőoltásról. 2017. április 06. www.oltasbiztonsag.hu
 5. OEK. lakossági tájékoztató a kanyaróról, 2017. www.oek.hu

Üdvözlettel:
dr. Jelenik Zsuzsanna
infektológus főorvos