Rovarcsípés – tények és tévhitek

Az allergia IgE mediált immunreakciót jelent és szúnyogcsípésre nem ismerünk ilyent.

A lakosság egy igen kis hányada allergiás a méhre vagy darázsra. Az allergia igazolása allergológus szakember dolga: bőrpróbával vagy a specifikus (méh vagy darázsméreg fehérje) elleni IgE kimutatásával történik. Az ellenanyag jelenléte érzékenységet jelent, ha ahhoz típusos tünetek is társíthatók (térben és időben eltúlzott helyi rekció, urticaria ( csalánkiütés ) +/- angioedema, szisztémás reakció, anaphylaxia), akkor allergiát diagnosztizálunk.

A Calcimusc (vagy bármely kálcium származék) calcium-pótlásra való, antiallergiás hatása nincsen, sem rovarcsípés, sem szénanátha, sem asztma esetén nem kell adni. Igazoltan használandók az antihisztaminok és a nasal szteroidok. Az elhúzódó köhögést ki kell vizsgálni, majd oki terápiát kell alkalmazni.
Az acut,anaphylaxiás reactio észlelésekor mindenekelőtt orvost vagy mentőt kell hívni. Az anaphylaxián átesett beteget az allergológiai kivizsgálásig el kell látni sürgősségi csomaggal (2 tbl antihisztamin, 32 mg Medrol és 1 amp Tonogén ), utóbbi használatára – 0.3 ml felszívása és combba izomba adása – ki kell oktatni a hozzátartozót is. A Tonogen hatóanyaga kapható önbelövő formában is Magyarországon – Anapen néven – egyszerűbb, azt nem kell felszívni, csak beadni, az ára 16 ezer ft.
Igazoltan rovarméreg (méh, darázs) allergiában szenvedő, életveszélyes reakción átesett betegeknek immunterápiát adhatunk: ez deszenzibilizáló kezelés, a méregkivonatot adjuk injekcióban, fokozatosan növekvő adagban, majd 3-5 évig fenntartó adagban (ilyenkor a beteg már 2-10 csípésnek megfelelő dózist kap emlékeztető oltás formájában). A kezelést az OEP támogatja. Darázsméreg elleni deszenzibilizálás Magyarországon az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet asthma ambulanciáján folyik. Az ellátás háziorvosi beutalőval vehető igénybe. Elérhetőségük: 0613913200/3299, web: koranyi.hu Anaphylaxiás shock veszélye esetén izomba adandó öninjekció kapható Anapen néven ára 16000 ft.
Létezik a páciens otthonában elvégezhető, kisebb kockázattal járó deszenzibilizálás is, ez nyelv alatti csepp adásából áll. A kezelés ideje 6 hónap, ára kb. 60 ezer forint. ( az OEP nem támogatja ) a hatása kb. 10 évig tart, utána ismételni kell. )