Ki fizesse Fintha Attila kamarai tagságát?

“A kamarai tagdíj volt az utolsó csepp a pohárban Fintha Attila szakorvosjelöltnél, aki nemrég levélben tudatta az egészségügyi államtitkárral és az országgyűlési képviselőkkel, hogy több anyagi terhet már nem tud viselni. Bruttó 180 ezer forintos rezidensbéréből mindössze 115 ezer forintot kap kézhez, ebből az étkezési és ruházkodási költségeket, valamint a kötelező továbbképzés, szakkönyvek árát nem számolva 94 ezer forintot szinte azonnal felad sárga csekkeken lakásrezsire, hiteltörlesztésre. Számlái rendezése után már egyetlen elkölthető forintja sem marad, ezért arra kéri az államtitkárt, hogy kötelező kamarai tagdíja ügyében gyakoroljon méltányosságot és adjon fölmentést a megfizetése alól.

A fiatal orvos levelét elküldte a szakmai szervezetek vezetőinek is. A döntéshozók által rá kirótt díjat eddig még senki nem vállalta át, de Fintha Attila tapasztalatokkal lett gazdagabb. Kiderült, hogy a 368 képviselőből hetvennek már az email címe sem működik. Akinél működött, azok közül is csak egy képviselő válaszolt levelére, a kereszténydemokrata Sáringer-Kenyeres Tamás, aki együttérzéséről és támogatásáról biztosította.

A szakmai szervezetek közül a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Papp Magor példamutatónak minősítette sorstársa ötletét. Valamint azt írta: a fiatal orvosokat tömörítő szervezet maga is gondolkodik arról, miként lehetne demonstrálni, bérükből nem képesek több tízezer forintos tagdíjat fizetni. „Nem véletlen, hogy a rezidensek többsége nem tagja most sem a kamarának” – tette hozzá.

A kamarai tagdíj talán a legérzékenyebb pontja a kötelező kamarai tagságnak. Az orvosok nem bocsátják meg azt sem, hogy a jelenlegi önkéntes kamarai tagdíjat nem fizetőket Éger István elnök behajtással és bírsággal fenyegette meg. Jelenleg is ezres nagyságrendben zajlik behajtási eljárás országszerte olyan orvosok ellen, akik legalább hat hónapja nem rendezték a tagdíjukat. A perelt összeg orvosonként 10 és 30 ezer forint között van.

Az alapszabály szerint, ha valaki hat hónapig nem fizet, a kamara kizárhatja. Ám a tagságot megszüntető határozat helyett az orvosok fizetési felszólítást kaptak, a bár többen is ellenperrel éltek, a bíróságokon az orvosi kamara győzött.”

Szerző: Danó Anna

Forrás: Népszabadság