A köszvény diétás kezelése

A köszvény diétás kezelése

A köszvény kizárólag az emberre jellemző betegség, a purin (húgysav) anyagcsere öröklődő zavara, melynek következtében húgysav szaporodik fel a vérben. Nátriumsó alakjában lerakódik a szövetekben, elsősorban az izületekben és rohamokban megjelenő, vagy tartós izületi gyulladást okoz. A húgy utakban kicsapódik és vesekő képződik.
A köszvény férfiaknál lényegesen gyakoribb, mint nőknél.
Kiváltó tényezők: elhízás, bő táplálkozás, főleg nagy mennyiségű hús fogyasztása, szeszes ital, erős fizikai-, pszichés megterhelés.
A diéta célja: a purin anyagcserezavar befolyásolása, a magas szérum húgysavszint csökkentése a szervezetben, mely az étrenddel jelentősen befolyásolható.
A diéta lényege: az alacsony purin tartalmú étrend betartása. Ez azt jelenti, hogy a napi étrend purin tartalma 200 mg alatt kell, hogy legyen (hagyományos táplálkozás során 600 – 1000 mg-ot fogyasztunk).
Az étrend purin tartalmán túl ügyelni kell arra, hogy a diéta só- és fűszerszegény legyen. Túlsúlyos betegnél nagyon fontos az, hogy figyeljünk az elfogyasztott ételek energiatartalmára. A gyors fogyókúra azonban ellenjavallt.
Köszvényes rohamot válthat ki a bőséges fehérje gazdag étkezés, valamint a nagyobb mennyiségű alkohol illetve ezek egyidejű fogyasztása.
Az étrend napi 40- 60 g- nál több állati eredetű fehérjét ne tartalmazzon és a beteg ne fogyasszon alkoholt. Hasznos a bő folyadékfogyasztás és a gyengén alkalikus hatású gyógyvizekkel végzett ivókúra (pl.: Ferenc József ásványvíz, Hunyadi ásványvíz, Harmatvíz).
A szervezet tehermentesítése céljából beiktathatunk az étrendbe egy-egy gyümölcs-, zöldségnapot.
A diéta alapját a sovány tej, tejtermékek, burgonya, rizs, zöldség- és főzelékfélék (kivéve paraj, karfiol, zöldborsó, bab, lencse, sárgaborsó) valamint gyümölcsök képezik.
Az étrendben korlátozni kell azoknak az élelmi anyagoknak a felhasználását, melyek 100 grammjában a purin tartalom meghaladja a 40-50 mg-ot.
Purinban gazdag nyersanyagok a vadhúsok, belsőségek, szardínia, szárazhüvelyesek, csokoládé, kakaópor.
Kerülni kell a hal, sertés, marha és szárnyas húsfogyasztást. Egyes főzelékféléknek a purin tartalmát csökkenthetjük előfőzéssel. Ilyenkor a főzőlevet az ételkészítéséhez nem használjuk fel. Jól alkalmazhatjuk az ételsorban a különböző töltött, rakott főzelékeket, melyeket előfőzött élelmi anyagokból készíthetünk el.

Ételkészítésnél kerüljük el a bő zsiradékban sütést, mivel a keletkező pörzsanyagok purintesteket tartalmaznak.

Az ételkészítési eljárások közül a főzés, párolás, fóliában-, cserépedényben, sütőzacskóban sütés, habarással sűrítés ajánlható.

Élelmi anyagaink tájékoztató purintartalma:

Élelmiszercsoportok purintartalma
Igen magas
150-1000 mg/100 g Magas
75-150 mg/100 g Közepes
75 mg/100 g alatt Nagyon kevés, illetve jelentéktelen
0-30 mg/100 g

Élelmi anyagaink tájékoztató purintartalma:

Élelmiszercsoportok purintartalma
Igen magas

150-1000 mg/100 g

Magas

75-150 mg/100 g

Közepes

75 mg/100 g alatt

Nagyon kevés, illetve jelentéktelen

0-30 mg/100 g

 

Élesztô

Húskivonatok

Csirkemell

Liba

Szardínia

Kagyló

Pisztráng

Hering

Halikra

Lazac

Tonhal

Makréla

Garnéla

belsőségek, máj

füstölt húsok, halak

sertés-, marha-,

borjú-, birkahús

pulyka

csirkecomb

kacsa

nyúl

ôz

szarvas

szalonna

virsli

kolbászféle

szalámi

füstölt sonka

tőkehal

fogas

ponty

szárazbab

szárazborsó

lencse

szója (pl.kocka)

mák

napraforgómag

földimogyoró

mazsola

sonka

angolna

lepényhal

kakaópor

zöldborsó

karfiol

brokkoli

zöldbab

paraj

tofu

tej

kefír, joghurt

sajt, tejföl, túró, vaj

olaj, margarin

méz, cukor

rizs

liszt

búzadara

gabonapehely

tészta

kenyér

burgonya

a többi zöldségféle az elôzô oszlopban lévőkön kívül

minden gyümölcs

tojás

üdítő

gyümölcslé

lekvár

sör

bor

dió

kókusz

pisztácia

mandula

Klinikai tápszerek a köszvényes beteg diétájában

A diétában reggeli tejes étkezésre valamint kisétkezésre jól beilleszthető a Nutridrink, mely teljes értékű, purin mentes, ízesített, iható tápszer. Önálló italként fogyasztható, de kiváló alapja különböző ízesítéssel a gyümölcsturmixoknak is.
A Nutrison powder könnyen oldódó, íztelen, teljes értékű tápszerpor. Ha tejszín vagy tejföl helyett használjuk a purin mentes Nutrison powdert, deciliterenként 1-3 adagolókanálnyi port adjunk az ételhez.
Ezeknek a tápszereknek a felhasználásával nem csak szervezetünk tápanyagigényét elégítjük ki, hanem nélkülözhetetlen vitamin, ásványi anyag és nyomelem tartalmánál fogva ellenállóbb lesz szervezetünk a különböző fertőzésekkel szemben.

Mintaétrend három napra

1. nap

Reggeli: 1 db zsemle, 5 dkg sovány túró , 2 dl öszibaracklé
Tízórai: karamellás Nutridrink
Ebéd: zöldségleves, tökfőzelék Nutrison powderrel, párolt csirkemell, gyümölcs
Uzsonna: gyümölcs
Vacsora: fél adag rizs, fél adag vegyes zöldségköret, 1 db tükörtojás, ásványvíz
Össz. purin tartalom: 180 g

2. nap

Reggeli: tea, zsemle, 3 dkg sovány sajt, zöldpaprika
Tízórai: epres Nutridrink
Ebéd: hamis gulyásleves, rakott zöldbab ( 3 dkg előfőzött sovány darált hússal, Nutrison powderrel ) grape-fruit
Uzsonna: alma
Vacsora: 1 zsemle, 3 dkg gépsonka, nyers vegyes saláta ( paradicsom, fejessaláta, uborka )
Össz. purin tartalom: 180 g
3. nap

Reggeli: limonádé, 1 zsemle, lágy tojás, retek
Tízórai: trópusi Nutridrink
Ebéd: magyaros burgonyaleves, töltött karalábé Nutrison powderrel, gyümölcs
Uzsonna: kefir
Vacsora: kapros-, zöldséges sajtkrém, rozskenyér, uborka
Össz. purin tartalom: 120 g

Fazekasné Szekér Edit
dietetikus