A köszvény diétás kezelése
A köszvény kizárólag az emberre jellemző betegség, a purin (húgysav) anyagcsere öröklődő zavara, melynek következtében húgysav szaporodik fel a vérben. Nátriumsó alakjában lerakódik a szövetekben, elsősorban az izületekben és rohamokban megjelenő, vagy tartós izületi gyulladást okoz. A húgy utakban kicsapódik és vesekő képződik.
A köszvény férfiaknál lényegesen gyakoribb, mint nőknél.
Kiváltó tényezők: elhízás, bő táplálkozás, főleg nagy mennyiségű hús fogyasztása, szeszes ital, erős fizikai-, pszichés megterhelés.
A diéta célja: a purin anyagcserezavar befolyásolása, a magas szérum húgysavszint csökkentése a szervezetben, mely az étrenddel jelentősen befolyásolható.
A diéta lényege: az alacsony purin tartalmú étrend betartása. Ez azt jelenti, hogy a napi étrend purin tartalma 200 mg alatt kell, hogy legyen (hagyományos táplálkozás során 600 – 1000 mg-ot fogyasztunk).
Az étrend purin tartalmán túl ügyelni kell arra, hogy a diéta só- és fűszerszegény legyen. Túlsúlyos betegnél nagyon fontos az, hogy figyeljünk az elfogyasztott ételek energiatartalmára. A gyors fogyókúra azonban ellenjavallt.
Köszvényes rohamot válthat ki a bőséges fehérje gazdag étkezés, valamint a nagyobb mennyiségű alkohol illetve ezek egyidejű fogyasztása.
Az étrend napi 40- 60 g- nál több állati eredetű fehérjét ne tartalmazzon és a beteg ne fogyasszon alkoholt. Hasznos a bő folyadékfogyasztás és a gyengén alkalikus hatású gyógyvizekkel végzett ivókúra (pl.: Ferenc József ásványvíz, Hunyadi ásványvíz, Harmatvíz).
A szervezet tehermentesítése céljából beiktathatunk az étrendbe egy-egy gyümölcs-, zöldségnapot.
A diéta alapját a sovány tej, tejtermékek, burgonya, rizs, zöldség- és főzelékfélék (kivéve paraj, karfiol, zöldborsó, bab, lencse, sárgaborsó) valamint gyümölcsök képezik.
Az étrendben korlátozni kell azoknak az élelmi anyagoknak a felhasználását, melyek 100 grammjában a purin tartalom meghaladja a 40-50 mg-ot.
Purinban gazdag nyersanyagok a vadhúsok, belsőségek, szardínia, szárazhüvelyesek, csokoládé, kakaópor.
Kerülni kell a hal, sertés, marha és szárnyas húsfogyasztást. Egyes főzelékféléknek a purin tartalmát csökkenthetjük előfőzéssel. Ilyenkor a főzőlevet az ételkészítéséhez nem használjuk fel. Jól alkalmazhatjuk az ételsorban a különböző töltött, rakott főzelékeket, melyeket előfőzött élelmi anyagokból készíthetünk el.
Ételkészítésnél kerüljük el a bő zsiradékban sütést, mivel a keletkező pörzsanyagok purintesteket tartalmaznak.
Az ételkészítési eljárások közül a főzés, párolás, fóliában-, cserépedényben, sütőzacskóban sütés, habarással sűrítés ajánlható.
Élelmi anyagaink tájékoztató purintartalma:
Élelmiszercsoportok purintartalma
Igen magas
150-1000 mg/100 g Magas
75-150 mg/100 g Közepes
75 mg/100 g alatt Nagyon kevés, illetve jelentéktelen
0-30 mg/100 g
Élelmi anyagaink tájékoztató purintartalma:
Élelmiszercsoportok purintartalma | ||||
Igen magas
150-1000 mg/100 g |
Magas
75-150 mg/100 g |
Közepes
75 mg/100 g alatt |
Nagyon kevés, illetve jelentéktelen
0-30 mg/100 g |
|
Élesztô Húskivonatok Csirkemell Liba Szardínia Kagyló Pisztráng Hering Halikra Lazac Tonhal Makréla Garnéla belsőségek, máj füstölt húsok, halak |
sertés-, marha-,
borjú-, birkahús pulyka csirkecomb kacsa nyúl ôz szarvas szalonna virsli kolbászféle szalámi füstölt sonka tőkehal fogas ponty szárazbab szárazborsó lencse szója (pl.kocka) mák napraforgómag földimogyoró mazsola |
sonka
angolna lepényhal kakaópor zöldborsó karfiol brokkoli zöldbab paraj tofu |
tej
kefír, joghurt sajt, tejföl, túró, vaj olaj, margarin méz, cukor rizs liszt búzadara gabonapehely tészta kenyér burgonya a többi zöldségféle az elôzô oszlopban lévőkön kívül minden gyümölcs tojás üdítő gyümölcslé lekvár sör bor dió kókusz pisztácia mandula |
Klinikai tápszerek a köszvényes beteg diétájában
A diétában reggeli tejes étkezésre valamint kisétkezésre jól beilleszthető a Nutridrink, mely teljes értékű, purin mentes, ízesített, iható tápszer. Önálló italként fogyasztható, de kiváló alapja különböző ízesítéssel a gyümölcsturmixoknak is.
A Nutrison powder könnyen oldódó, íztelen, teljes értékű tápszerpor. Ha tejszín vagy tejföl helyett használjuk a purin mentes Nutrison powdert, deciliterenként 1-3 adagolókanálnyi port adjunk az ételhez.
Ezeknek a tápszereknek a felhasználásával nem csak szervezetünk tápanyagigényét elégítjük ki, hanem nélkülözhetetlen vitamin, ásványi anyag és nyomelem tartalmánál fogva ellenállóbb lesz szervezetünk a különböző fertőzésekkel szemben.
Mintaétrend három napra
1. nap
Reggeli: 1 db zsemle, 5 dkg sovány túró , 2 dl öszibaracklé
Tízórai: karamellás Nutridrink
Ebéd: zöldségleves, tökfőzelék Nutrison powderrel, párolt csirkemell, gyümölcs
Uzsonna: gyümölcs
Vacsora: fél adag rizs, fél adag vegyes zöldségköret, 1 db tükörtojás, ásványvíz
Össz. purin tartalom: 180 g
2. nap
Reggeli: tea, zsemle, 3 dkg sovány sajt, zöldpaprika
Tízórai: epres Nutridrink
Ebéd: hamis gulyásleves, rakott zöldbab ( 3 dkg előfőzött sovány darált hússal, Nutrison powderrel ) grape-fruit
Uzsonna: alma
Vacsora: 1 zsemle, 3 dkg gépsonka, nyers vegyes saláta ( paradicsom, fejessaláta, uborka )
Össz. purin tartalom: 180 g
3. nap
Reggeli: limonádé, 1 zsemle, lágy tojás, retek
Tízórai: trópusi Nutridrink
Ebéd: magyaros burgonyaleves, töltött karalábé Nutrison powderrel, gyümölcs
Uzsonna: kefir
Vacsora: kapros-, zöldséges sajtkrém, rozskenyér, uborka
Össz. purin tartalom: 120 g
Fazekasné Szekér Edit
dietetikus