A csontritkulás étrendje

A csontritkulás étrendje

Csontritkulásról (osteoporosis) akkor beszélünk, ha a betegnek megcsappan a csontanyaga, emiatt a csontjai törékenyek lesznek, s fájdalmai vannak. Leggyakrabban a törzs csontjain észlelhetõ (csigolyadeformálódás, hát- és derékfájás), súlyos esetben azonban a végtagcsontok is papírvékonnyá válhatnak. A betegség természetébõl fakad, hogy a diéta célja a kalcium- és a nitrogénegyensúly helyreállítása. Az elõbbit a fehérjék azzal mozdítják elõ, hogy fokozzák a kalciumnak a bélbõl való felszívódását, s a vitaminokkal együtt elõsegítik a csontokba való beépülését. Evégett a kalóriaszükséglet mintegy 18-20 %-a fehérje legyen (ez testtömegkilogrammonként 1,4-1,5 g fehérjének felel meg), s arról is gondoskodni kell, hogy az étrend kellõ mennyiségû A-, C- és D-vitamint tartalmazzon. Az A- és a C-vitamin ugyanis a csontok vastagságbeli növekedéséhez szükséges, míg a D-vitamin fokozza a kalcium beépülését Az ételek nagy zsírtartalma ugyanakkor rontja a kalcium felszívódását. A kalciumegyensúly megteremtésének természetesen az is feltétele, hogy az ételekkel és italokkal 800-1200 mg kalcium jusson naponta a szervezetbe.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a következõket ajánlja a csontritkulás megelõzésére:
– bõséges fehérjebevitel mellett növelni kell a kalciumban gazdag ételek (a csekély zsírtartalmú tejtermékek) fogyasztását;
– az étrend sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazzon;
– rendszeresen (naponta) mozogni és sportolni kell;
– mérsékelni kell az alkohol- és kávéfogyasztást, s fel kell hagyni a dohányzással;
a beteg esetleges depresszióját és apátiáját kezelni kell.

Sok fehérjét tartalmazó ételek és élelmiszerek: húsok, húskészítmények, halak, tojás, tej és tejtermékek.
Vitaminforrások: tojássárgája, belsõségek (máj, vese), tej, tejtermékek, tengeri halak, zöld, sárga és vörös színû zöldségek meg gyümölcsök (sárgadinnye, kajszibarack, sütõtök, sárgarépa, kelkáposzta, paraj, paradicsom és zöldpaprika).
C-vitamin-források: nyers zöldségek és gyümölcsök.
Nagy D-vitamin -tartalmúak: halmájolajok, máj, tojás, tej, tejtermékek és D-vitaminnal dúsított margarinok.

Az ételek és élelmiszerek kalciumtartalma
(az értékek 10 dkg-ra vagy 1 dl-re vonatkoznak)

Nagy Közepes Csekély
tejpor 1200 mg gesztenye 95 mg vörös ribizke 57 mg
mák 968 mg sovány túró 90 mg kelkáposzta 57 mg
parmezán sajt 850 mg földi mogyoró 99mg szeder 52 mg
ementáli sajtok 800 mg tojássárgája 80 mg élesztõs sütemény 52mg
trappista, Óvári 600 mg paradicsomos hal 78 mg szilvaíz 50 mg
juhsajt, juhtúró 400 mg lencse 74 mg csipkebogyó 50 mg
sûrített tej 300 mg csipkebogyóíz 70 mg naspolya 49 mg
mogyoró 290 mg hekk 69 mg csiperke 45 mg
olajos hal 270 mg tökmag 66 mg narancs 44 mg
mandula 238 mg birsalma 66 mg zöldborsó 41 mg
fogas 210 mg sütõtök 40 mg
dióbél 202 mg aszalt szilva 40 mg
szója 200 mg tojás 40 mg
tejszínes krémsajt 180 mg méz 40 mg
juhtej 180 mg meggy 35 mg
kakaópor 140 mg
tejföl 130 mg
spenót, búza 133 mg
tej, kefír, joghurt 120 mg
napraforgó 118 mg
sóska 113 mg
banán, mazsola 110 mg
szárazbab106 mg

Klinikai tápszerek a csontritkulás diétájában

A Nutridrink teljes értékû, energiadús, ízesített, iható tápszer. Hétféle — eper, vanília, trópusi, banán, narancs, karamell, csokoládé és csirkeleves — ízben és ízesítés nélkül kapható. Önálló italként lehûtve, s ételkészítéshez is jól alkalmazhatóak. A beteg állapotától függõen napi két-három doboznyi ajánlott belõle.
A Nutrison powder könnyen oldódó, íztelen, teljes értékû tápszerpor. A hígítás mértékétõl függ az energiatartalma. Ízesítve önálló italként fogyasztható, s a kész ételek dúsítására is alkalmas. Deciliterenként egy-három adagolókanálnyit használjunk belõle.

Mintaétrend három napra

1. nap
Reggeli: kakaó (két-három evõkanálnyi Nutrison powderrel dúsítva), margarin, kifli, paradicsom.
Tízórai: vaníliás Nutridrink + banánturmix.
Ebéd: birsalmaleves, rántott sajt, karottás rizs, tartármártás (egy evõkanálnyi Nutrison powderrel dúsítva).
Uzsonna: mogyoró.
Vacsora: tejföl (két-három evõkanálnyi Nutrison powderrel dúsítva), kenyér, hagyma.

2. nap
Reggeli: lecsó tojással (két evõkanálnyi Nutrison powderrel dúsítva), kenyér, tej.
Tízórai: trópusi Nutridrink.
Ebéd: sóskaleves, juhtúróval töltött csirkemell, burgonyapüré (két-három evõkanálnyi Nutrison powderrel dúsítva), saláta.
Uzsonna: epres Nutridrinkbõl készült puding.
Vacsora: sajtos melegszendvics, uborkasaláta, dió.

3. nap
Reggeli: kefír (két-három evõkanálnyi Nutrison powderrel dúsítva), kifli.
Tízórai: trópusi Nutridrink + ananászturmix.
Ebéd: bableves (két-három evõkanálnyi Nutrison powderrel dúsítva).
Uzsonna: vaníliás Nutridrinkbõl készült madártej + mazsola.
Vacsora: spenót (két-három evõkamálnyi Nutrison powderrel dúsítva), tükörtojás, Graham-kenyér.

Szalayné Kónya Zsuzsa
dietetikus