A menstruációs vérzéssel járó panaszok kezelése

A nők menstruációja számtalan módon tud problémát okozni. Diszfunkcionális, időközi méhvérzések, túl erős vagy elhúzódó vérzés, stb. Emellett gyakran szeretnék módosítani vérzésük időpontját, erősségét, és általában is szeretnék, ha kevésbé lennének kiszolgáltatva a menstruációjuknak. Ezzel a kívánságukkal-panaszukkal nem egyszer orvoshoz fordulnak. Dagmar Makalová Gynaecology Forum Vol. 16. No. 3, 2011 23-27 oldalain megjelent írása az egyes vérzési problémákat, és az orvosok által alkalmazható megoldásokat tekinti át.

A nők életük csaknem felében rendszeresen menstruálnak, mely átlagosan akár 500 menstruációt és 2500 menstruációs napot is jelenthet. A modern nyugati világban egyre többen fordulnak orvoshoz azzal a kéréssel, hogy módosíthassák vérzésük időpontját/erősségét vagy, hogy átmenetileg függesszék azt fel. Szinte minden nő értékelné, ha bizonyos módon változtathatna a menstruációján.

A diszfunkcionális méhvérzés gyakori jelenség és sokszor betegségre utal. Ennek ellenére sajnos még mindig nem hoztak létre egységes nomenklatúrát a vérzési rendellenességekre, így legtöbbször az erős/elhúzódó vérzést leíró diszfunkcionális vagy abnormális vérzés ugyanazt jelenti, mint a gyakran használt metrorrhagia, menorrhagia, hypermenorrhea vagy epimenorrhea, mely kifejezésekben az is közös, hogy egyik sem utal az etiológiára.

Vérzési zavarnak lehet organikus, belgyógyászati vagy hematológiai oka, de okozhatja iatrogén hatás is (véralvadásgátlók, dialízis, stb). A beteg kivizsgálása során minden esetben részletesen fel kell venni a kórelőzményt, majd részletes fizikális, ultrahangos és laborvizsgálatot kell végezni. A panaszokat okozó, de organikus és egyéb nem hormonális okkal nem magyarázható eseteket legtöbbször a diszfunkcionális vérzésnek minősítik.

A vérzési zavarokon túl még a szabályos menstruációs vérzés is okozhat olyan panaszokat, mellyel a nő orvoshoz fordul. A leggyakoribb panasz a dysmenorrhea és a premenstruációs szindróma, valamint az erős és gyakran jelentkező vérzés következtében jelentős vérvesztés következhet be, amely anaemiához vezethet.

A fent említett vérzési panaszok – az organikus és nem hormonális okok kizárása után – sebészileg és gyógyszeresen is kezelhetőek. Sebészi kezelést (küret, endometriális abláció és reszekció) elsősorban sürgősségi esetekben végeznek, és nem minden esetben/életkorban alkalmazható módszer (reszekció). A sebészeti módszerek további hátránya, hogy megbízhatóságuk és tartós hatásuk kétséges.

A gyógyszeres kezelés általában nem-szteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok) és szteroid hormonok alkalmazásából áll. Bár széles körben alkalmazzák a NSAID-okat, kétséges, hogy hatással lennének a vérzés intenzitására, többnyire csupán a dysmenorrhoeát enyhítik. Rengetegen adnak első körben orális fogamzásgátlót a betegeik vérzéses panaszainak enyhítésére. A készítmény kiválasztásában annak hatékonysága, biztonságossága és a beteg egyéni paraméterei (a fertilitásra gyakorolt hatás, reverzibilitás, kontraindikációk jelenléte) a döntő. Az európai országokban gyakorlatilag nem létezik klinikai útmutató arra vonatkozóan, hogy a különböző fogamzásgátló tabletták hogyan használhatóak vérzési zavarok kezelésére, a terápiaválasztásban a kezelőorvos korábbi egyéni tapasztalata a meghatározó, az így indikált kezelés pedig többnyire „off label”-nek minősül.

Az alkalmazott fogamzásgátló készítmények közül egyes készítmények különösen alkalmasak a diszfunkcionális méhvérzés kezelésére. A dinamikus dozirozású ösztradiol valerát/dienogesztet (E2V/DNG; Qlaira®) és a levonorgesztrelt kibocsátó intrauterin rendszert (LNG-IUS; Mirena®) széles körben alkalmazzák az erős vagy elhúzódó menstruációs vérzéstől szenvedő nők kezelésére.

A megbízható fogamzásgátló hatásán túl az E2V/DNG az első orális fogamzásgátló tabletta mely természetes ösztradiolt tartalmaz, ami gyengébb hemosztatikus és metabolikus hatást eredményez. A dienogeszt erős endometriális hatással rendelkező, jól tolerálható progesztogén. A dinamikus dozírozási mód – azaz, hogy a készítmény ösztrogénkomponense folyamatosan csökkenő dózisban, progesztogén komponense pedig egyre emelkedő dózisban található az egymás után következő tablettákban – biztosítja az endometrium stabilitását és megakadályozza a pecsételő vérzést. Az E2V/DNG kiemelkedő tulajdonságainak köszönhetően könnyen elfogadható megoldást jelent serdülőkortól a perimenopauzáig. Az E2V/DNG törzskönyvi indikációi között szerepel az erős menstruációs vérzés kezelése az organikus betegségben nem szenvedő, fogamzásgátló tablettát szedni akaró nőknél.

Az LNG-IUS alternatívát jelent azon nők számára, akik nem szeretnének tablettát szedni. Az LNG-IUS élettartama 5 év, melynek során folyamatosan levonorgesztrelt bocsát ki minimális dózisban. A méhen belül kibocsátott progesztogen főleg lokálisan hat, más szervek működését alig befolyásolja. Az LNG-IUS olyankor is alkalmazható, mikor az orális fogamzásgátlók nem (pl. egyes krónikus betegségek, olyan betegségek melyek kizárják az ösztrogén szedését). Az LNG-IUS másik nagy előnye, hogy hatékonysága független a felhasználótól.

A drospirenon különleges tulajdonságainak (pl. hosszú féléletidő, enyhe antimineralokortikoid hatás) köszönhetően gyakran alkalmazzák a 20 μg etinilösztradiolt és 3 mg drospirenont tartalmazó Yasminelle-t is, nemcsak fogamzásgátlás céljából, hanem a menstruáció esetleges elhalasztására, sőt, „off-label” módon rövidebb szedési szünttel, vagy akár szünet nélküli szedéssel.

Minimum 21 aktív tabletta bevételét követően a hormonmentes időszak nem haladhatja meg a 7 napot, de 3-4 napnál lehet kevesebb. Ez a szedési mód garantálja a hatékony fogamzásgátlást és minimalizálja (gyakran megszünteti) a megvonásos vérzést.

Jelen összefoglaló is hűen tükrözi, hogy számos, az életminőséget is javító fogamzásgátló módszert fejlesztettek ki, amelyek közül egyes készítmények a vérzési rendellenességektől szenvedő nők kezelésére használt sebészi és egyéb kellemetlen kezelések hatékony alternatívái.

L.HU.PH.WH.22.05.2012.0032

Forrás:
Dagmar Makalová Gynaecology
Forum Vol. 16. No. 3, 2011 23-27