Aranyér

Aranyér

Aranyérnek nevezi a köznyelv a végbélnyílás környékén megjelenő, repedt falú vénákból származó fájdalmas vérömlenyeket. Orvosi értelemben vett aranyér (nodi haemorrhoidales) a végbélnyílás nyálkahártyája alatt elhelyezkedő érpárnából (haemorrhoidalis plexus venás varicositása), a végbél és a végbélnyílás falában keletkező vénatágulat. Az aranyeres csomók megnagyobbodhatnak, a végbélnyílás irányába kifordulhatnak, gyulladásos folyamat léphet fel, bennük véralvadék (thrombus) képződhet, ekkor fájdalmassá válnak, vérezhetnek.
Attól függően, hogy a végbélnyílástól merre helyezkednek el, külső vagy belső aranyérről beszélhetünk. A külső aranyeres csomók a linea dentata alatt helyezkednek el és laphámmal fedettek. A belső aranyeres csomók a linea dentata felett képződnek és végbél (rectum) nyálkahártya borítja őket. Az aranyeres csomók típusosan a jobb elülső, jobb hátulsó és bal oldalsó rectum területeken keletkeznek, egyaránt előfordulnak felnőtteken és a gyermekeken.
Az elsődleges ok örökletes kötőszöveti gyengeségben keresendő. Öröklött oknak véljük a vénabillentyűk gyengeségét is, melynek következtében a vér visszaáramlik. A leggyakoribb közvetlen kiváltó ok a székelés közbeni erőlködés (fokozott nyomás székeléskor), ami székrekedés esetén nyilván gyakrabban fordul elő, közvetetten tehát jelentős szerepe van a helytelen, rostszegény táplálkozásnak. Nőknél, várandósság alatt az altestre nehezedő nyomás vezethet aranyér képződéshez, szülés után ezek az nodusok rendszerint visszahúzódnak. Bizonyos májbetegségek (pl. májcirrhosis) is kiválthatják. Megjelenésének kedvez az erős köhögés, az ülő életmód és a mozgáshiány, az elhízás. Kiváltó, állapot rontó tényezőnek tartjuk a hashajtók túlzott használatát, mely során a bél ürülésre kényszerülhet akkor is, amikor a végbél záróizomzata még zárt helyzetben van – ekkor ugyanis a fokozott nyomás megterheli a végbelet.
Az aranyér betegség gyakran panaszmentesen zajlik, különösen az enyhe fokú belső aranyeres csomó lehet igen sokáig tünetmentes. A kórkép súlyosbodásával azonban a vérzés, kidomborodás vagy fájdalom gyakori tüneteknek számítanak. A vérzés (a vénák fala vékony, könnyen megreped és vérzik) nem minden esetben jár fájdalommal, jellegzetesen a székletürítést követően észlelhető, vércsíkot húzva a székleten vagy a toalettpapíron. Mennyisége rendszerint csekély, általában ritkán vezet jelentős vérvesztéshez, esetleg vérszegénységhez. A külső és belső aranyeres csomók egyaránt előboltosulhatnak, majd spontán visszahúzódhatnak vagy kézzel visszahelyezhetők. A kívülre került csomó felszíne sebesre dörzsölődhet, váladékozhat. Jellegzetesen, a fájdalom székeléskor fokozódik, de azt követően sem szűnik meg teljesen, kellemetlen, feszítő, szúró fájdalom maradhat vissza. A gyulladt, thrombotisalt (vérrögöt tartalmazó), kifekélyesedett haemorrhoidok súlyos fájdalmat is okozhatnak (heveny aranyeres krízis). Kevésbé gyakori következmény a belső haemorrhoidalis csomók esetén a nyákürítés és a nem teljes kiürülés érzés, a fokozódó székrekedés, melyet a széklet útját elzáró csomók okoznak. A fájdalmas külső aranyér betegség mellett nehezebb a végbélnyílás környékének tisztán tartása. A végbélnyílás régió viszketése rendszerint nem az aranyér tünete, a nem megfelelő tisztán tartásából adódó érzés.
Általános tapasztalat, hogy a betegek panaszaikat kínosnak érzik, és nem szívesen fordulnak orvoshoz.
A gyulladt, rögösödött, duzzadt, leszorított aranyér fájdalmas kemény dudorként tapinthatóvá válik a végbélnyíláson kívül, diagnózisa a végbélnyílás megtekintése alapján azonnal felállítható. A rectalis vérzést azonban csak a súlyosabb betegségek (jó és rosszindulatú végbéldaganatok) kizárása után szabad aranyérnek tulajdonítani. A kivizsgálásában – fájdalommentes aranyér esetén is – a rectoscopia (végbéltükrözés) alapvető. Az aranyér vizsgálatával párhuzamosan életkortól és egyéb tünetektől függően további vizsgálatok (gyakran teljes vastagbéltükrözés) elvégzése is indokolt lehet, hogy egyúttal egyéb rosszindulatú betegség is kizárható legyen.
Az aranyérnek négy stádiumát különböztetik meg. A kezdeti stádiumban az aranyerek kissé megnagyobbodott, tünetmentes csomók a végbélnyílás közelében, a végbéltájék enyhe duzzanata, székeléskor enyhe fájdalom jelentkezik. Második stádiumban a csomók székeléskor rövid időre kitüremkednek a végbélnyílás elé, de utána maguktól visszahúzódnak. A fájó, égető érzés fokozódik, a terület váladékozhat, világos piros vérzés színezheti a székletet. Még későbbi, harmadik és negyedik stádiumban a csomók nem húzódnak vissza, illetve csak akkor, ha az ujjunkkal nyomjuk vissza a végbélnyílás mögé. A már meglévő tünetekhez erősödő fájdalom, a nyálkahártya gyulladása társul, a nyálkahártya berepedhet. A IV. stádiumban már súlyos gyulladásos állapot is kialakulhat.
A megelőzésre már kisgyermekkorban kell figyelnünk, különösen az aranyeres szülők gyerekeinél. Megelőző hatású minden, ami a székrekedés kialakulása ellen hat, a rendszeres étkezés, egy bögre meleg folyadék elfogyasztása reggel. A székletürítés is lehetőleg mindig ugyanabban az időben történjék, beállt életritmus esetén kevésbé fenyeget, hogy a széklet visszatartására kényszerülünk az inger ellenére, ami székrekedést okozhat. Székletürítés után mossuk meg az altestet, de legalább töröljük meg nedves babatörlő- vagy intim kendővel. A végbéltájék megtörlésére ne használjunk durva, kemény toalettpapírt. Hasznos a bidé használata is. Helyes táplálkozással, az ételek megfelelő megrágásával segíthetjük, hogy a széklet lágy legyen. Természetesen a testmérettől függően legalább mintegy napi két liter folyadékot kell fogyasztani, a rostdús, kevés cukrot tartalmazó táplálék megelőzi a renyhe bélmozgást.
A kezelés a betegség súlyosságától függ. A tünetmentes aranyerek rendszerint nem igényelnek kezelést. Az oki kezelések a székletürítés beállítását, megfelelő állagát célozzák. Székletlágyítók enyhíthetnek a székrekedésen, és figyelni kell a megfelelő, rostdús táplálkozásra. Ajánlott élelmiszerek: müzli- és korpafélék, tejtermékek, szezámmag, lenmag, psyllium mag, napraforgó, méz, mazsola, búzacsíra, zöldségek, héjastul fogyasztott gyümölcsök, mogyoró. A székrekedésre hajlamosak rendszeresen iktassanak be étrendjükbe olyan ételeket, amelyek kicsit megmozgatják a bélrendszert: ilyenek a joghurt, a savanyú káposzta, a szilva- és baracklekvár vagy egy korty kávé, egy fürt szőlő, ill. ezek kombinációja. A fogó hatású élelmiszerek (alma, banán vagy a kakaó és csokoládé) mértékkel fogyasztandók. Kerülendő a túl sok fehérkenyér, rizs és tésztafélék fogyasztása, a kóla, a fekete tea, a zsíros, fűszeres ételek, hámozott gyümölcsök, túl sok hús. Ismét felhívjuk a figyelmet, a rostdús táplálkozás mellett bőségesen igyon folyadékot. Gyakran jelentkező székrekedésnél is érdemes kerülni a hashajtókat, mert hosszútávon lustává és hashajtófüggővé teszik a beleket. Étkezés előtt egy kanál paraffinolaj segít, hogy a széklet könnyen üríthető legyen.
Az enyhe panaszokat is ki kell vizsgálni, majd kúppal, kenőccsel karban tarthatók. A véralvadék miatt fájdalmas aranyeret ülőfürdővel kezelhetjük, kiegészítve a helyi érzéstelenítő kezeléssel, fájdalomcsillapító és a vénák kiürülését elősegítő gyógyszerekkel. Meleg ülőfürdőket sós vízben vagy a fertőtlenítő és gyulladás gátló hatású kamillás és kálium-permanganátos ülőfürdőként, kb. 15 percen át ajánlatos végezni. Székelés után a végbélnyílást és környékét nagyon óvatosan tisztítsa, lehetőleg nem papírral, hanem meleg szappanos vízzel. Rendszeres testmozgás javasolt a székrekedés ellen, hasznos a keményebb ülőalkalmatosságok használata. Egy gyakorlat könnyen, csaknem észrevétlenül, munkahelyen is elvégezhető: széken ülve 10 másodpercre szorítsa meg fenékizomzatát, majd lazítson. Többször (legalább 5-6-szor) ismételje meg a gyakorlatot, amely erősíti az alsó medencei izmokat. Mindezt naponta több alkalommal tegye meg.
Állapotrosszabbodás, fokozódó vérzés, következményes vérszegénység, a vénás csomók rögösödése, elfertőződése, a nodusok előreesése a végbélnyíláson át műtéti beavatkozást tehet szükségessé. Sebészeti eljárások közül, a betegség korai stádiumaiban az injekciós sclerotherapia, gumigyűrűs lekötés (ligatio), Longo féle műtét eredményre vezethet. Szabályszerű műtét (haemorrhoidectomia) a III. és IV. stádiumban válik szükségessé, leggyakrabban a Milligan-Morgan és Parks féle műtétet alkalmazzák. Sürgősségi esetként a véna megnyitását, a vérrög eltávolítását az erős fájdalom, annak csökkentése indokolja.