Koleszterinszegény étrend

Koleszterinszegény étrend

A koleszterin zsírszerű anyag , kizárólag állati eredetű élelmiszerekben fordul elő. A szervezet saját maga is elegendő koleszterint állít elő, tehát rendkívül lényeges, hogy mennyit viszünk be külső forrásból, azaz táplálkozással.
Szükség van rá, mint minden sejt építőkövére és az epesavak, hormonok és D- vitamin képzésénél.
Vérünk koleszterinszintje erősen ingadózik.
Meghatározó tényezők: – örökletes tulajdonságok
– kor (előrehaladtával magasabb)
– nem (férfiaknál magasabb)
– egészségi állapot (máj-, pajzsmirigy- vese vagy cukorbetegség növeli a vérben a koleszterintartalmat)
– táplálkozás (sok állati zsiradék bevitele növeli a koleszterin tartalmat

Koleszterin normál értékek:
29 év alatt 5,2 mmol / l alatt
30-39 év 5,7 mmol / l alatt
40 év felett 6,2 mmol / l alatt

A koleszterin szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában.
A koleszterinnek két típusa van, az LDL és a HDL koleszterin.
LDL= alacsony sűrűségű lipoprotein. Ezt nevezik ártó koleszterinnek, ez rakódik le az érfalban.
HDL= nagy sűrűségű lipoprotein. Ez az úgynevezett védő koleszterin, mely megakadályozza a koleszterin lerakódását az érfal belső felületén, valamint képes a már lerakodott koleszterint felvenni és kiüríteni a szervezetből.
Ezt a védőhatást csökkenti és a szívinfarktus kockázatát emeli: a dohányzás, elhízás, mozgásszegény életmód, magas triglicerid szint.
Trigliceridek a “klasszikus” zsírok, melyeket táplálkozással veszünk fel. Normál érték a vérben: 2 mmol / l alatt.
Diéta alkalmazására van szükség, ha az LDL és HDL koleszterin értékarány megváltozik.
Normál érték: LDL 4 mmol / l alatt
HDL 1 mmol / l felett

Ajánlatos minden felnőtt koleszterinszintjét 2 évenként ellenőrizni, mivel csak vérvizsgálat deríthet fényt a kóros értékekre.
A helyes táplálkozással nagymértékben csökkenhet az erekben a lerakódás ill. lassítható az érelmeszesedés folyamata.
Az étrend zsírszegény (0,5 g / testsúly kg), koleszterinszegény (napi max. 300 mg koleszterin fogyasztható), diétás rostokban gazdag.

A diétában a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérféleségek és péksütemények, az étkezési búzakorpával dúsított termékek, a zöldfőzelékek és gyümölcsök kapják a fő szerepet. Nem fogyasztható a sertészsír, szalonna, tepertő, liba-, kacsazsír, zsíros húsok, belsőségek, tojás, zsíros- tej és tejtermékek (tejszín, vaj, ömlesztett sajtok).
Ételkészítéshez étolajat és Ráma margarint használjunk. A táplálékkal felvett zsiradékok fajtája döntően befolyásolja a koleszterinszintet.
Zsírsavak fajtái – telített zsírsavak
– telítetlen zsírsavak – egyszeresen
– többszörösen
Az állati eredetű élelmiszerek főleg telített, a növényiek egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak. Az utóbbiak fogyasztása eredményesen csökkenti a koleszterinszintet.
Fontos, hogy gyakran együnk, de egyszerre mindig keveset.
Lényeges a testmozgás, mivel ezzel emelhető a vérben a HDL, azaz a védő koleszterin szintje.

Klinikai tápszerek a koleszterinszegény diétában

A Nutridrink, mint teljes értékű, ízesített, fogyasztásra kész tápszer nagyon jól beilleszthető a diétába, mivel zsiradék tartalma kizárólag növényi eredetű és optimális a zsírsav összetétele. Vitamin és ásványi anyag tartalma hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez. Ugyanez mondható el a Nutrison powderről, mely kiválóan helyettesítheti az ételekben a tejfölt és a tejszínt. Deciliterenként 2-4 adagolókanállal, vízzel simára feloldva használjuk

Tájékoztatásul néhány állati eredetű élelmi anyagok koleszterin tartalma

Megnevezés Koleszterin
(mg / 100 g) Megnevezés Koleszterin
(mg / 100 g)
Baromfi- húskenyér 170 Marhamáj 305
Borjúmirigy 200 Női tej 20

Császárhús 140 Nyári szalámi 114
Csontvelő 240 Pannon sonka 70
Csukamájolaj 850 Parasztkolbász 124
Debreceni páros, paprikás, kolbász 100 Párizsi 75
Piknik krém 56
Diétás felvágottak, alacsony zsírtartalommal 50 Sertéshús, sovány 68
Sertésmáj 430
Sertésszalonnafélék Bacon 70
Diétás májas 250
Disznósajt 110 Sonkafélék
( gépi, fóliás, Bihar ) 45
Ementáli sajt 135
Főzőkolbász 100 Sertészsír 86
Füstölt comb, karaj 36 Szalámifélék 110
Füstölt oldalas, tarja 95 Szárnyas hús 38
Füstölt szalonna 105 Szívpástétom 100
Gyulai kolbász 170 Tehéntej 10
Hurkafélék 150 Tejföl 40
Hurka, véres 170 Tejszín 75
Hering 64 Téliszalámi 150
Hóvirág sajt 99 Tojás, teljes 450
Kakas felvágott 110 Tojássárgája 1190
Kecsketej 59 Tepertő 155
Kenőmájas 224 Trappista sajt 107
Krémsajt 85 Tüdő 350
Lép 500 Vagdalthúskonzerv 105
Libamájkrém 290 Vaj 230
Libamáj pástétom 330 Velő 3000
Libamell 58 Vér 190
Libaszalámi 300 Virsli 72
Mackó sajt 100 Zöldséges párizsifélék 34
Marhahús 75

Mintaétrend három napra

1. nap

Reggeli: tea, barna kenyér, 3 dkg gépsonka, zöldpaprika
Tízórai: vaníliás Nutridrink
Ebéd: zöldségleves, citromos főtt hal, párolt vegyes zöldség
Uzsonna: alma
Vacsora: tökfőzelék Nutrison powderrel, párolt csirkemell (bőre nélkül)

2. nap

Reggeli: tea, pirított kenyér, margarin
Tízórai: csokoládés Nutridrink
Ebéd: rakott zöldbab (barna rizzsel, darált pulykahússal), rostos narancs juice
Uzsonna: szezon gyümölcs
Vacsora: 1 korpás zsemle, 3 dkg sovány sajt, vegyes zöldsaláta

3. nap

Reggeli: 0%-os zsírtartalmú gyümölcs joghurt, cracottes
Tízórai: karamellás Nutridrink
Ebéd: erőleves, ½ adag párolt sárgarépa, ½ adag fokhagymás köles, sült pulykamell
Uzsonna: vegyes gyümölcssaláta
Vacsora: karalábéfőzelék Nutrison powderrel, főtt húsgombóc (csirkehúsból, bőr nélkül) karamellás Nutridrink

Fazekasné Szekér Edit
dietetikus